Woorden als inspiratie

Woorden hebben een eigen leven. Woorden hebben kracht, ze kunnen zaken beïnvloeden en veranderen. Woorden zijn een belangrijk deel van mijn leven. Ik heb boekenkasten vol gelezen en er is een gestage stroom van woorden in mijn hoofd.

En ik heb ontdekt dat als deze stroom wat te snel gaat, dat het helpt als ik die woorden die door me heen stromen opschrijf. Dan wordt het lichter in mijn hoofd. Het is gek, maar er is veel veranderd toen ik me besefte dat de woorden door me heen lijken te stromen. Alsof ik ze niet bedenk, maar simpelweg oppik. Ik heb me daar vaak over verbaasd. Dat ik iets zeg of opschrijf en dan denk: huh, komt dat uit mij? Tja, eigenlijk niet. Het lijkt meer alsof er een veld van woorden of verhalen is en dat ik daarop ben aangehaakt. Schrijven is voor mij inpluggen op dat veld en gaan met die banaan. Ze zijn niet van mij, maar ik geef er wel een kleur aan omdat het door mij heen stroomt. Omdat het mijn mond is die de woorden zegt, mijn handen zijn die de woorden typen.

Pas zei iemand tegen mij: ‘Jij hebt wel ballen dat je dat allemaal schrijft’. Ik was verbaasd en las de woorden terug die ik eerder had geschreven. Ik zag werkelijk niet waar die ballen voor nodig zouden zijn. Ik schrijf omdat ik niet anders kan. Omdat ik er rustig van wordt. En misschien, als ik heel eerlijk ben, schrijf ik vooral voor mezelf. Ik geniet van het proces en van het resultaat. Ik ben zelf vaak verbaasd over de schoonheid van wat ik er door me heen stroomt. En dan denk ik, weet je wat, ik publiceer het maar. Al is er maar een iemand die er door geïnspireerd wordt, dan ben ik al heel dankbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *