Engelgefluister ∞ Raziel ∞ ParaVisie

Ik wandel graag. En regelmatig de Engelen of Godinnen me dan gezelschap. Tijdens de wandeling van vandaag was de Aartsengel Raziel bij me. Raziel laat je vaak de waarheid zien, die je eigenlijk lieve niet ziet, maar die levensgroot voor je neus aanwezig is. Toch is Raziel een wijze en geduldige leraar die je waardevolle inzichten geeft, als je er klaar voor bent. Vandaag vond hij het een goed idee om me iets te vertellen over licht en donker. Raziel:

‘Licht en donker is een onderwerp van alle tijden. Sommige mensen zijn bang voor het donker en proberen in het licht te leven. Andere mensen zijn bang voor het licht en kiezen ervoor om in hun eigen schaduw te gaan staan. Het een is niet beter dan het ander. Het is vooral jammer, want licht èn donker zijn beide belangrijk. Je hoeft niet bang te zijn voor het licht en je hoeft ook niet bang te zijn voor het donker. Wees vooral niet bang voor je eigen licht of je eigen duisternis. Beide zijn onderdeel van wie jij bent, ze maken deel uit van jou. Jouw eigen licht en jouw eigen schaduw zijn beide nuttig in je leven hier op aarde.

Want vergeet niet dat er geen licht kan zijn zonder duisternis. Ze zijn elkaars tegenpolen. De een kan niet zonder de ander. Je hoeft als mens niet te proberen om alleen maar goed, lief en aardig te zijn. Je hoeft jezelf niet te veranderen, je hoeft jezelf niet te verbeteren. Je hoeft alleen maar te leren zien dat je als mens al helemaal compleet en heel bent. En daarmee bedoel ik niet alleen de eigenschappen die jij mooi vindt, maar ook die jij liever niet ziet bij jezelf. Neem als voorbeeld boosheid of jaloezie. Gevoelens waarvan de meeste mensen zeggen: dat is niet goed, dat is niet netjes. Maar die gevoelens heb je nu eenmaal af en toe. Ze kunnen en zullen in je leven vast wel eens een paar keer voorbij komen. En wat dan?

Ik zeg je nu, het is heel simpel. Het beste wat je met zulke gevoelens kan doen, is er vooral niks mee doen. Laat de boosheid er alleen maar zijn, zonder er een actie aan te koppelen. Laat de jaloezie er maar zijn, voel ook die maar gewoon. Maar doe er vooral niets mee. Ga het niet zitten opkroppen of verbergen en uit ze ook niet direct. Ga eerst voelen en kijk er naar. Je zult zien dat dat veel ontspanning geeft en het gevoel minder zwaar maakt. Vaak is het dan al niet meer nodig om deze boosheid op een ander te richten of te verstoppen. Het mag er gewoon zijn. Dat is alles.’

Dat is alles, hmmm. Klinkt makkelijker dan het is, nietwaar? Wat mij dan helpt is me voorstellen dat al die gevoelens een orkaan zijn die rondraast in mijn geest. Maar binnenin die orkaan is er altijd dat onverstoorbare, stille centrum. Dat moet er zijn, want anders kan de orkaan niet bestaan. De orkaan en het stille centrum zijn elkaars tegenpolen, net als donker en licht. Ik ga dan op zoek naar dat oog van de orkaan. Ik laat me daar als het ware vanuit het gevoel inzakken. In dat oog van de orkaan kan ik gewoon zijn en het gevoel de ruimte geven, zonder er iets mee te doen.

Deze blog is als column verschenen in het tijdschrift ParaVisie van december 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *